admirer

Saturday, December 26, 2009

pengorbanan

aku baru tahu.aku rasa berdosa.


"ummi igt senang ke nk jd doktor..nana ni tak pandai..ummi blaja la sendiri,biar ummi tau btape ssh atau senang.."

ayat ni aku penah ckp kt ummi,disebabkn aku terlalu didesak utk mjadi seorg doktor..aku tau aku tak pndai,even kalo sem 2 ni aku dpt 4flat pn aku still xdpt nk cover result aku sem lps mmbolehkn aku truskn cita2 utk mnjadi seorg doktor..

aku baru tahu..

ummi telah mengorbankn cita2nya dulu demi agamanya..ummi telah korbankan pekerjaannya demi agamanya,ummi korbankan segala2nya demi ibunya,demi suaminya,demi anak2..dn kenapa bru kini aku tersedar!


ketika ummi seusia aku pd zaman remajanya..ummi telah mgorban dirinya terhadap agamannya..ummi pakai tudung sgt labuh..ummi cari agama.ummi mencari cinta tuhannya.smpaikan takde sektor pekerjaan nk hire ummi sbgai pekerja.nenek tak bagi ummi smbung belajar sbb ummi pakai tdg..

"ko bukak je la tdg tu,bila ko dh dpt kerja ko pakailah tudung balik."kata nenek.tapi ummi enggan buka tdg..

selama ini,i was inspired myself to other people..but,why i never realise..ummi should always be the person i inspired..

dn aku baru sedar..byknya dosa aku terhadap ummi..aku derhaka..ummi mmg tak tnjuk depan aku..tp aku tahu, aku lukakan hatinya..


aku sedar..aku selalu tak puas hati dgn tindakan ummi..aku juga slhkn ummi sbb kini aku taktahu bidang apa yg harus aku pilih...

berdosanya aku...


apa yg hrus aku lakukan?

keredhaan ibubapa.aku nk ikut ckp ummi..tak apalah..ummi sggup berkorban diri,knapa tidak aku?

aku hidup didunia ini melalui ummi.ummi bertarung nyawa melahirkn ku..ummi dh byk berkorban demi aku..knpa aku jadi anak yg tidak bersyukur?



"kasih sayang berpanjangan.."
qoute ni ummi bagi mse aku kt merbok dulu..dn stiap kali aku teringat..air mata jatuh tnpa ku sedari...

Friday, November 27, 2009

result oh result..

hmm..Alhamdulillah..wlpn ade improvement tp still belum dpt reach the goal..
dont be sad Hasanah..what the most important, you still stay there and still have the opportunity to get better result for incoming examinations..

aku tahu dimana tahap aku, dn aku tahu aku bkn hidup senang lenang kt matrik,bila nk diceritakn sggh daif cara aku berjimat.wah!ada 1 hr tu aku dpt berjimat -80sen utk mkn tghhari dn mlm..bgaimana caranya?hmm..takyah tahu kot..nt ramai plak bersimpati..huhu..

berbalik cerita ttg result,aku tahu mereka kecewa dn ketahuilah perasaanku lagi,lagi kecewa..mmg belum rezeki aku..aku tahu..bkn aku tak belajar..

"Bahagianya kekasih Allah dihadiahi ujian yg amat hebat sebagai tanda kasihnya.begitulah rupanya berkasih dengan Allah,tak akan dibiarkan terlena dalam kenikmatan yang melimpah tapi dilindungi dengan ujian dan cubaan yang tak berkesudahan.panjatkan kesyukuran kerana itu tanda sayang Allah kpd hamba-hambaNya..Allah maha tahu apa yg terbaik utk hambaNya.."

terima kasih kpd dia yg fowardkn qoute ni kt aku..dlm diam,ianya mententeramkn hati yg kecewa..Alhamdulillah..kepadaMu aku berserah,kepadaMu jua aku memohon pertolongan...

tahniah kpd pika,dyra,atul,jaja,kak shida,kak neng,kak biha,dn kak fiza..you should be grateful with what u get,.keep it and strive for the best next time..

thanks for fatin for the advises,it helps a lot to keep me strong.."never blame urself,never blame Allah,and dont say if i..."

aku si pengacara tak bertauliah..

kenangan manis bersama ukhti2 kmns
pengacara:aku
camera girl:fatin
setting:hutan rekreasi ulu bendul
aktiviti:rehlah akademi KMNS

video

haha..rakaman aku,,msti dh lme tak tgk aku secara live..
so inilah aku..
still sengal2 mcm dulu..
dn lebih gemok krna bahagia berbelanje duit elaun..


Thursday, November 5, 2009

ingin terbang sekali..

knl Reuben? Reuben..ala..bdk cina satu2nya kt merbok.skrg ni die kt Moscow amek medik.
semalam,kami berfacebook bersama..dn dia kate die rndu sgt kt malaysia.bole plak die tnye aku,
'ko tak rindu kt aku ke?" aku plak terpkse menjawab "rindula kot..hahaha"

Reuben ckp lagi..dia lebih suke blajar kt malaysia 6 thn berbanding blajar kt sana.die kate org2 sane cold je sme mcm tempat tu yg cold..tgh winter skrg ni kt Rusia..yg kelakar, dia mengaku yg dia rase lebih patriotik sejak duduk luar negara..haha..semestinya Reuben..negara tempat lahir tak sama dgn negara orang..

aku,teringin nk study ovrsea..aku pilih mesir..sbb ape?bumi anbia kot.sbb aku nk fasih berbhsa arab..(sebenarnya terpengauh dgn novel ayt2 cinta dn ketika cinta bertasbih) tp,bila dgr cter Reuben ni,sggup ke aku nk tinggalkn bumi Malaysia ni??larat ke aku menahan rindu terhadap tanah air,keluarga,sahabat2 dn dia yg tersyg?

ntah..tggu dn lihat..dpt ke aku study oversea?rse nk gelak pn ade..kalo takdpt skrg..honeymoon kt ovrsea pn ok gak! haha..

kpd mereka2 yg akan terbang menuntut ilmu..diharapkan anda semua tabah dn jgn lpekn aku yee~ aku di sini sentiasa merindui kamu..huhu..

Tuesday, October 27, 2009

aku dilema

aku dlm masalah..akhir bulan 12 ni..kami pelajar matrik perlu mengisi borang UPU online (skali lagi!) utk menempatkan aku di universiti2 awam bagi aku melanjutkan pelajaran selepas matrik ini dn meneruskan pelajaran dalam ijazah sarjana muda (huuuu...).masalahnya,bukan tak reti nak isi borang online tu tapi tak tahu nak pilih course apa!

tak rugi sungguh menghadiri ceramah UPU (diwajibkan,mksudnye terpakse) yang lepas kerana ianya amat membantu aku mengetahui strategi2 mengisi borang dgn betul.

dan sebab aku dh tahu strategi itulah aku skrg dalam masalah! aku kne pilih bidang yang betul2,tepat,dan mantap! dilema,,taktahunak jadi apa besar nanti...

mulanya ingat nak jadi doktor,tp tekanan demi tekanan (aku dgr2) yg bakal dihadapi para bakal doktor membantutkan cita-cita aku tu.

  • study kena gila-gila
  • kalo dpt pointer 3.8 pn belum tentu dpt course medic,kalo rezeki ko murah,jalan~
  • MUET,tak nak kalah,,at least band 4..tp mesti die tak pndg yg at least tu..mksudnye kne la target band 5 atau band 6 terus! (speaking test aritu pn gigil2)
  • kne kuat menghadapi tekanan (sikit2 nangis)
  • selain akademik,tgk jugak ko pnye koko..(ko manelah aktif,lompat pn tak reti..)
  • pesaingannye..fuhh!payah!
  • ble dh dpt msuk u,blaja smpai 5 tahun,
  • kawen lambat
  • kne kerja kerajaan 5 tahun baru bole bkk klinik
  • kalo nk jadi specialist,lagi lame la ko blaja...(dh la ko mmg nk jadi specialist pn)
  • dan lain2 yg tak terfikir

haihh,,PSPM 1 ni pn terbangak-bangak (ayt yg digunakan pika) nk menjawabnya,bole ke nk dpt at least 3.5..orang kerdil macam aku ni..


nak jadi doktor mmg impian aku dr kecik lagi..tp,,bila kita dah sedar kemampuan diri, walaupun minat dah ada, tak takut darah,tp sggup ke aku nak menjalani hidup sbgai pelajar medik yg terkenal dengan dugaan2 yang mencabar..

(sanggup2!!)

haihh..tak tahu la...

lg, taktahu la pilihan lain...nk isi ape 7 lg tempat kosong?

siapa2,boleh bagi nasihat?

Sunday, October 25, 2009

cinta Allah

Perempuan yang suci
adalah
perempuan yang dijaga Allah
tidak sedikit pun Allah membenarkan mana-mana lelaki menyentuh dirinya walaupun hatinya
kerana Allah teramat mencintainya..
tetapi andai kita bergelumbang cinta lelaki
dimana Allah untuk menjaga kita?
Allah seperti melepaskan kita kepada seorang manusia
yang lebih banyak mengecewakan kita
jika Allah datangkan kesedaran dalam diri supaya meninggalkan cinta seorang lelaki
bermakna
Allah mahu ambil kita kembali untuk dijagaNya
mengapa masih ragu-ragu?






"sebesar-besar dosa adalah dosa yang dilakukan ketika kita rasa berdosa melakukannya"
-imam Ghazali-

Saturday, October 24, 2009

penangan exam susah!

ketika itu PSPM tak habis lagi.esok,kertas biology 2.kertas2 sebelum ni sgt mengerikan aku.menjadikan aku lebih siap sedia utk hadapi kertas esok hari.aku sgt2 berharap,aku mampu menjawab esok.tak seperti sebelum ni,i was not sure with all my answer..and everyone feel the same things.i'm not genious,i'm just an ordinary student..work hard plus tawakal the only way can help me..tapi,soalan math ngan kimia,benar2 keluar dari sukatan matrik.aku sgt2 kecewa...aku tak penah practise wat soalan2 macam ni.soalan2 past year yg aku buat terasa sia2.

kami duduk diberanda asrama sambil berborak2.

"apa yang kite nk wat skrg ni??ramai dh isi borang back up.uitm..ade yg isi SPA.kite ni takde backup..kalo kne tendang matrik kite nk gi mana?skrg ni uitm dh tutup.."
"seriously,kalo pointer aku bwh 3 aku nk repeat,aku akn plan strategi sem 2 nt aku nk dpt pointer low biar dpt repeat tahun dpn."
"akak,kalo pointer terok nk kawen je kot.."
"huih,giler!tak ready kot nk kawen..takde sape nak pn..akak taknak blajar ke.."
"ape,lps kawen boleh blaja ape..akak nk isi borang tu.."
"haihh..knapela pembuat soalan tu kejam sgt..smpai hati die wat kte camni..hancur semua harapan kita.dh la intake masuk U ikut result sem 1..msuk U low class la kita nmpknye.."
"nk mohon schlarship pn payah..terbangak2 nak membayarnya.PTPTN,mendera rakyat je..abg aku,dh kawen pn tak selesai2 lagi duit PTPTN tu..PTPTN bini die lagi.."

"doa jelah..graf jatuh.."
"ye..kte dh buat yg terbaik.kte bkn tak usaha..kalo dah rezeki kita,insyaAllah boleh..keep on doing solat hajat.."

"skrg ni kita fokus je la exam esok,hopefully,it will helps us to recover our pointer.."
"dah,masuk.dah magrib.."



hancur hatiku..mengenang dikau..
menjadi keping-keping sebab exam susah sgt..
tgglkn aku terbangak2 menjawab soalan..
masihkah ada harapan lagi...

memang salahmu,bukan salahku..
kau keluarkan soalan bukan syllbus kami..
tak kesian kah kamu pada kami yg
hanya plajar matrik
belum lagi
masuk universiti...

sekali lagi maafkanlah
kami tak bisa
lupakan nasib kami..
mengapa kami
sering kali jadi
tikus eksperimen....

(direka: ana & pika yg bengong)



"La tahzan innallahamaana"

"jgn bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita"


Friday, October 23, 2009

ini tentang sahabat

setelah ditinggalkan oleh seseorang yg sering mendengarku, kini aku berpaling mencari seorang sahabat yang benar2 sahabat.yang sudi bersamaku disaat susah senang,yg menasihatiku jika aku buat salah,yang memberi sokongan bila aku jatuh,yang sudi mendengar luahanku,yang boleh berkongsi apa saja denganku, menerima kekurangan diri aku dn apa2 shja yg mampu memikul tugas sebagai sahabat sejati.

disaat aku masih mencari,aku menjadi seorang menilai manusia.dn dari situ buat aku terfikir.dn aku menilai diriku sendiri.sebenarnya,mereka sebenarnya sentiasa bersama aku.mereka inilah yang sering nasihatkan aku,mereka inilah yang sering berada disisiku disaat aku jatuh.dn mereka tetap bersamaku cuma aku yang tak sedari ataupn taknak sedarkan diri.

maafkan aku sahabat.sebenarnya akulah yg tak mampu memikul tggungjwb sebagai sahabat.cukuplah hanya Allah tempat aku mengadu.aku tahu ianya terlalu perit untuk berpisah dan aku takut untuk menjadi terlalu akrab.nobody is perfect.it's okay if u hate me. forgive me for my wrong doing..



.nuramiraafiqah.shakirahhanim.
could us, forever be friends?



.shafika.hafizah.rabiatuladawiyah.hafizahaidira.
in less than 6 month,we will separate too.could we stick together just like what we having now?




"cintailah orang yg kamu cintai sewajarnya kerana boleh jadi suatu hari kelak dia menjadi musuhmu. dan bencilah musuhmu dengan sewajarnya, kerana boleh jadi suatu hari kelak dia akan menjadi orang yang kamu cintai"

riwayat al bukhari, abu daud,al tarmizi dn ibn majah


Saturday, September 26, 2009

takut exam?

oh takut!takut!takutnya!!! exam sgt menghampiri! aku tak kuasai lg byk chapter! sempat ke nk study ni??
huhuhu...


bila ckp pasal exam, ramai yg cuak,tensen..cukup tak persediaan nk hadapi periksa
tp sedarkah kita sudah cukupkah persediaan kita menghadapi saat kematian yang tak tahu bila saatnya..cukupkah amal kita utk memasukkan kita ke dlm syurga?


aku teringat pesanan kak shida,waktu tu ujian selaras kimia.time tu,aku sibuk ngadu;"takutlah kak test ni." katanya dia tersedar selama ini kita takut akan exam namun adakah patut kita takut terhadap exam berbanding takut,gerun kita terhadap Allah?


terima kasih kak atas kesedaran itu.tmbhnya lagi,rezeki tu Allah yg bagi.sekuat,sekeras mana pn kita belajar,kalau bukan rezeki kita macam tu jelah resultnya.jadi,janganlah terlalu kecewa kalau result kita tak setimpal ngn usaha kita.selalulah mohon pertolongan Allah agar dimurahkan rezeki.

teringat rahsia kejayaan nik madihah, hablumminallah,hablumminannas~

"rahsia kejayaan bukannya dengan banyaknya membaca,kerapnya berbincang dan kuatnya ingatan..tetapi kejayaan sebenar datang apabila kita meletak 100% keyakinan kepada Allah kerna DIALAH pemilik ilmu itu."

Friday, September 25, 2009

daging beku manusia

sekarang ni aku berada di makmal perubatan uitm shah alam..fuhh!!ape aku wat kt sni cuti2 nih???tengtengteng..

tujuan aku dtg sni sbb nk blaja (kononnya blaja la) memandangkan peperiksaan final just around the corner.disebabkan kt umah aku lgsung tak boleh nk belajar ats beberape faktor2 godaan seperti teknologi yang serba canggih,rancangan televisyen yg tak henti2 tayang cerita seram kegemaran, buku2 yang malu2 utk disentuh,adek2,kakak2,abang2 yg bising dan hehe..kehebatan aku mengelat wat keje umah..jd aku ikut kaklang ke tmpt kejenya..

malangnya aku diterjah kesejukan melampau atas kehebatan air cond berkuasa tinggi plus aku bermain2 dalam bilik peti ais -20 drjah celcius tempat2 penyimpanan bende2 mengarut spt saliva, serum and what so ever dn aku dikelilingi bau2 darah hmmpphh!harum!

diatas kesejukan ini aku terase asyik nak makan dn memakai lab kot,face mask dn sarung tgn getah (mcm aku je research asst.) kononnya berfungsi memanaskan bdn.(??!!!!)

ok,eksperimen baru bermula..kne tggu result 5 jam kemudian.mksudnya jam 11 mlm baru balik..aku jadi daging beku di sini~help!

Thursday, September 24, 2009

kisah kasih sayang

Pada suatu hari,seorang murid bertanya kepada guru.ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar: "cikgu,macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai seorang yang kita sayang? macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?"

Cikgu: "ok.kamu ikut apa yang saya suruh.kamu pergi ke padang.kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput didepan kamu.pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali.dah petik rumput yang PALING cantik bawa ke kelas."

apabila pelajar itu pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun ditangannya.cikgu bertanya kenapa tiada rumput yang dipilih?

pelajar:"tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang paling cantik. memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh kebelakang lagi.tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik.mungkin ada di antara yang dibelakang saya tadi ada rumput yang paling cantik tapi cikgu cakap tak boleh ke belakang semula,jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik."

cikgu:"ya, itulah jawapannya.maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari yang lebih baik dari itu.kita patut hargai orang yg berada didepan kita sebaik-baiknya.jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku.semoga yang berlaku tidak berulang lagi.dan ingatlah,orang yang kita paling sayang itulah yang paling cantik dan paling baik.maupun nak diikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi.."


. . . . . . . . . . . . .


kisah ini aku dpt dr seorang kwn yang penyayang.haha.siap ada muziknya lagi.namun begitu,aku sampai sekarang tak faham apa yang ingin disampaikan dr kisah ini.ermm..bukan tak faham tapi keliru.

mulanya dia kata,

apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari yang lebih baik dari itu.kita patut hargai orang yg berada didepan kita sebaik-baiknya.

pastu,petikan yang satu lagi ni buat aku konfius

jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku.semoga yang berlaku tidak berulang lagi.

pastu yang ni pulak..
dan ingatlah,orang yang kita paling sayang itulah yang paling cantik dan paling baik.maupun nak diikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi.."


keliru kn??

persoalan tak terjwb

"ni first time aku tgk ramai lelaki."kata nani. "eleh,besela tmpt cmni.takkan nk cari kt dewan kuliah kot." aku teringat perbualan aku dgn nani masa kami sama2 bershoping raya jam lewat 12 mlm.majoritinya lelaki dgn pakaian yang tah pape2, bahasa kasar dimana2.perasaan risau menerjah walapupn kami ditemani angah dn abu dzar mlm itu."ya Allah, jauhilah aku dr kejahatan malam.."

ye,majoriti bdk kuliah aku perempuan.boleh dikira,lelakinya dlm 30 lebih per 160 lebih orang keseluruhan.ye,memang bdk2 hayat ramai perempuan tp bila ditgk keseluruhan pn pelajar lelaki kt KMNS ni mgkin dlm kurang seribu dn keseluruhan pelajar dlm 3000 orang.secara nisbah,kalau tak silap seorang lelaki bersamaan 7 perempuan.kelas praktikum aku sendiri 4 lelaki je.malangnya kasanova2 belaka!

persoalannya,dimanakah lelaki2 ini?mengapa tidak ramai mereka di pusat2 pengajian?

mgkinkah ramai yang akan menjadi andartu kerana kurangnya kuantiti lelaki2 yang berkualiti dr segi dunia dan akhirat?wallahualam..

wahai lelaki yang dirindui,pulanglah dn bimbinglah kami..

Wednesday, September 23, 2009

antibodi lemah

raya tahun ni rasanya mcm tak semeriah raya2 sebelumnya.knape ek? mgkn aku nk dkt exam?ramai sedare mare mcm ade tak de je..owh ye,rupanya aku rse dh terlalu tua nk jln2 raya walaupun aku maseh layak lagi menerima duit raya..btul gak,aku rase mcm tak jmpe ramai sepupu2ku haihh..kebanyakan mereka sudah bermh tgge.bile la pulak giliran abg aku..

teringat akhir bulan ramadhan lalu, aku hehe dlm pukul dua petang aku dikejarkan ke wad kecemasan sbb demam panas lps baru je balik dr kolej mlm semalamnya.jadi,terpkselah ponteng puasa kne minum 100plus bdn sggh dehydrated, takut kne tahan wad.lala.sbnrnya dh lme dh aku mengidap penyakit demam tu,mse mseh kt kolej lg tp cm tak de mase nk gi klinik terutama nk cuti2 ni.aku terlalu blaja sgt kot..haha...yeke??(blah arr)kononnye aku bantai kopi sbb nk stay up.ade 1 hari ni aku stay smpai kul 4 sbb nk hafal skrip utk pengucapan awam tp geram je takde kelas pulak!

tp sgt2 rugi,mse raya aritu aku tak bwk ubat2 tuh,,jd aku pn tak makan antibiotik yg berlambak tuh..


fakta: selama aku 5 bulan aku di KMNS,sbyk 5 kali aku diserang demam..

Saturday, September 19, 2009

raya tiba!

keadaan yg sangat menyibuk di KMNS ini menyukarkan perjalanan blog ini.oleh itu, cyber kafe yg terdapat di dlm KMNS itu tidak terjejak oleh kaki walaupun abg2 di CC itu kacak2 belaka.(??????!!) ohhh!!berapa zaman ya tak menulis..kelihatannya sungguh jnggal!

mengonline di malam raya yg penuh bintang2 dilangit (hujan la kat luar) menerbitkn rse pilu di hati pemergian Ramadhan yg mgkin akan atau tidak ketemu lagi.namun, disudut hati juga terselit kegembiraan kerana jam 12 ini angah akan bawa kami bershoping!yeah!igtkn raya kali ni tak de baju baru..

bingit2 mercun,meriam di luar sgt menyakitkan hati krn aku sgt benci itu bunyi keganasan.Oh Allah, matikan aku sebelum kiamatmu,akhir zaman menghampiri.penyesalan muncul disebalik hati busuk kerana byknya tinggal terawih kerana alasan2 yg mengada2 spt kelas malam,kuiz esok hari,penat berouting..ish3..

namun, kegembiraan raya ini diharapkan tidak terlalu teruja kerana periksa akhir sem sgt2 menghampiri..


yg pelik
-aku-

Sunday, August 2, 2009

buku2 pesta!

menahan nafsu..novel2 islamik


akhirnya dpt jgk pegi pesta buku kt PKNS ni..huhu..
kali ni,buku2 yg dibeli tak same mcm dulu..kalau dulu byknye novel2 cinta islamik skrg haha taubat dah..fobia nk baca2 buku mcm tu lg..takut terindu kisah silam dn teringat kemudian ternangis pstu termenaruh harapan ter..ter..dan terr..

maaf shak,novel mengintai cinta khalifah tu nk sgt aku bace..tp,tak pelah kn..demi azam baru ku ini..i hv to be strong!

jadi,ptg td kami beli tafsir quran,buku motivasi,bku2 keagamaan dn lain2 bg memberi mkn kepada iman yg ketndusan.(peliknye ayat ni)

hmm..esok ptg nk balek matrik.dn mlm ni aku sgt2 tegang.byk bende aku pikir.smpai lesen L pn aku xigt dh amek ke belum,mnetah aku cmpak!

aku tak suke cuti sbb aku tak boleh nk study.owh,tak sukenye saat ini!

Friday, July 31, 2009

Syaaban masa paling sesuai muhasabah diri

REJAB sudah berlalu. Kini Syaaban menjelang. Lambaian Ramadan sebulan lagi. Kita belum terlambat untuk menceriakan hidup dengan keberkatan Syaaban. Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili ra, berkata: Rasulullah bersabda:
"Apabila masuk bulan Syaaban, (cerialah) dan sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."
Kita munajat dan berdoa seperti doa Rasulullah ketika masuknya Rejab:

"Allhuma Bariklana fi rajab wa syaaban wa ballighna Ramadan",

bermaksud : "Ya Allah Ya Tuhan kami, anugerahkanlah keberkatan untuk kami pada Rejab dan

Syaaban, dan sampaikanlah kami Ya Allah hingga Ramadan (yakni panjangkan umur kami Ya Allah sehingga kami dapat bertemu dengan Ramadan."

Inilah doa tiga serangkai yang memadukan kemuliaan ketiga-tiga bulan yang sangat berkat ini. Tiga bulan inilah bulan medan perjuangan pejuang untuk membina jati diri, membentuk sahsiah dan memupuk kebersihan hati.

Selari dengan erti Syaaban iaitu berpecah-pecah atau berpuak-puak. Pada zaman Jahiliyah, masyarakat Quraisy terpaksa berpecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari sumber air di padang pasir.

Rasulullah mengekalkan nama Syaaban sehinggalah sekarang. Air adalah bekalan dan kehidupan bagi pejuang. Mengapa pentingnya kita mengenang pejuang dan menyalakan semangat perjuangan? Perjuangan kita dalam hidup ini adalah untuk kemerdekaan. Merdeka jiwa. Merdeka daripada segala bentuk perhambaan manusia kepada manusia.

Lebih 50 tahun lalu pejuang berjaya membawa negara kita keluar daripada belenggu penjajahan. Penjajahan tanah air, jiwa, rasa dan minda.

Bayangkan dan rasakan, mereka berjuang membela negara ini bukan untuk hidup mereka, bukan untuk keluarga mereka, bukan pula untuk hari meriah itu. Mereka berjuang untuk masa depan anak cucu dan bangsa ini. Mereka berjuang untuk kita, yang hidup saat ini, juga untuk anak cucu.

Bayangkan dan rasakan apakah pejuang akan senang melihat penjajah British dan Jepun serta pengkhianat Komunis Bintang Tiga menghina maruah umat?

Apakah pejuang akan senang melihat maraknya rasuah dan salah guna kuasa di kalangan beberapa pemimpin dan pihak bertanggungjawab? Adakah pejuang rela membiarkan rakyat bergelumang dengan dadah, judi, jenayah rogol, seks rambang dan syak wasangka kaum dan agama? Adakah pejuang boleh goyang kaki melihat umat hanyut dalam budaya hedonisme melampau sehingga tidak peka dengan budaya ilmu dan intelektual?

Kita perlu membuat pejuang bangga dan senang, dengan membangun negara ini dengan hati, bersih jiwa dan minda, jujur, bertanggung jawab, disiplin, kerjasama, adil, wawasan dan prihatin. Mari membuat bangsa ini dihormati dan disegani di mata bangsa lain di dunia.

Sempena Syaaban kita perlu mengasah dan memupuk jiwa pejuang melalui amalan membangkitkan semangat, memupuk kesucian sekali gus mengumpul pahala. Jiwa pejuang adalah jiwa menghayati makna keinsafan, kesusahan dan penderitaan.
Firman Allah bermaksud:
"Dan orang yang sabar dalam kesempitan, penderitaan dan dalam peperangan. Mereka itulah orang yang benar (imannya) dan mereka itulah orang yang bertakwa." – (Surah Al-Baqarah: ayat 177).

Antara perkara yang disyariatkan pada Syaaban ialah menjelaskan hutang puasa yang tertinggal sebelum ini. Syaaban bulan melangsai hutang. Kini masanya qada puasa bagi sesetengah kita yang tertinggal puasanya pada Ramadan lalu atas sebab keuzuran dibenarkan.
Contohnya kerana sakit, musafir dan menyusukan anak. Kita tidak boleh menundanya hingga Ramadan berikutnya kerana kita akan didenda membayar kafarat ke atas setiap hari ditinggalkan.

Budaya bertangguh menggantikan puasa ini bukan baru bagi kita tetapi sudah menjadi sebati dalam kehidupan umat Islam hari ini. Ini bukan amalan pejuang. Firman Allah bermaksud:
"Dan sekali-kali, Tuhanmu tidak lalai daripada apa yang kamu kerjakan". (Surah Hud, ayat 123).

Hikmah diperintahkan untuk membanyakkan puasa pada Syaaban untuk membuat persediaan mental dan fizikal, melatih diri membiasakan berpuasa pada Ramadan nanti.

Kita disunatkan membanyakkan amalan puasa sepanjang Syaaban bukan hanya pada malam Nisfu Syaaban saja. Rasulullah selalu melakukannya. Dalam kitab Shahih Bukhari dan Muslim ada hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah, dia berkata:
"Aku belum pernah melihat Rasulullah menyempurnakan puasa selama satu bulan penuh kecuali pada Ramadan dan aku belum pernah melihat beliau memperbanyakkan puasa (sunat) dalam satu bulan kecuali pada Syaaban".

Syaaban dikenali sebagai bulan muhasabah diri, iaitu memperbaiki dan melihat kembali watak diri sendiri. Memperbaiki sifat mazmumah seperti dengki, takbur dan sombong yang semakin runcing membekam dalam diri sebahagian daripada kita, umat Islam masa kini. Selain memperbaiki, digalakkan juga melihat kembali sifat mahmudah.

Adakah kita selama 11 bulan lalu sudah memperbanyakkan amalan baik seperti ikhlas, reda dan sedekah. Tidak cukup dengan solat, puasa dan zakat maka kita murnikan dengan ikhlas dan reda.

Apalah maknanya solat yang banyak tetapi tidak ikhlas? Sering berpuasa tetapi turut mengamalkan lihat perkara yang 'syubhah'. Apalah ertinya setiap tahun kita mengerjakan haji tetapi riak mahu dilihat sebagai orang yang berada dan suka dipuji?

Dalam Syaaban kita digalakkan bertaubat, membanyakkan doa, menggandakan zikir dan berselawat kepada Rasulullah. Sabda Rasulullah:
"Barang siapa yang mengagungkan Syaaban, bertakwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri daripada perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu daripada segala macam bencana dan penyakit."

Dalam kita beramal meraikan Syaaban, janganlah pula kita kaitkan dengan amalan bidaah tertentu yang tidak disyariatkan oleh Allah.


INFO

· Syaaban adalah detik memupuk jiwa pejuang melalui amalan membangkitkan semangat, memupuk kesucian sekali gus mengumpul pahala.

· Jiwa pejuang adalah menghayati makna keinsafan, kesusahan dan penderitaan.

· Antara perkara disyariatkan pada Syaaban ialah menjelaskan hutang puasa yang tertinggal sebelum ini. Syaaban bulan melangsai hutang.

· Kita digalakkan bertaubat, membanyakkan doa, menggandakan zikir dan berselawat kepada Rasulullah. Masa sesuai muhasabah diri.

aku rindu lelaki dulu

Lelaki

Dulu,
Bila disebut lelaki,
Wanitanya mendongak megah,
Lelaki kami Asadullah,Saifullah,
Tokoh ramai tak terkira,
kini,
bila disebut lelaki,
Wanitanya menunduk lemah,
Tokoh kami sedikit sekali,
Ramainya, boneka yahudi.

Dulu,
bila sebut lelaki,
Wanitanya tenang dihati,
Lelaki kami menjaga,melindungi,
Kini,
Bila disebut lelaki,
Wanitanya mahu cabut lari,
Lelaki khianat, perogol bersiri.

Dulu,
Bila seorangg wanita teraniaya,
Sepasukan kuda putih membela,
Al-Mu’tassim kebanggaan wanita,
Kini,
Ribuan wanita suci dipenjara,
Fatimah diperkosa minta dibela,
Lelaki tunduk tak bertenaga.

Dulu,
Bila wanita dibawah jagaannya,
Lelaki memagari sehabis daya,
Tiada siapa berani menggoda,
Kini,
Bila wanita dibawah jagaannya,
Lelaki tak kisah auratnya terbuka,
Wanitanya dibiar bebas, binasa.

Dulu,
Lelaki menggadai harta dan nyawa,
Untuk mengangkat kemuliaan agama,
Kini,
Lelaki menggadai ketinggian agama,
Demi nafsu, dunia dan seisinya.

Dulu,
Lelaki bermatian mencipta sejarah,
Kental berjihad,tekun berdakwah,
Kini,
Lelaki hanya menyanjung sejarah,
Diri bermalasan, tenaga tidak dikerah.

Dulu,
Lelaki memperjuangkan deen dan ummah,
Al-Farouq,Zururain mati terbunuh,
Kini,
Lelaki memperjuangkan diri dan kroninya,
Hingga sanggup membunuh.

Lelaki bersatu menghadapi musuh,
Angkatannya kuat dan teguh,
Lelaki berpuak dan berpecah,
Sesama sendiri saling bertelingkah.

Kembalilah lelakiku,
Pada kelakianmu
Kami rindukan lelaki dulu,
Acuan Madrasah Rasul.



Novel Syabab Musafir Kasih
Karya Fatima Syarha Mohd Noordin

Saturday, July 25, 2009

Aku Menunggumu

Dari Sang Akhwat

Wahai zaujku,
Aku mengerti kau sedang menungguku,
Aku mengerti kau merinduiku,
Namun segalanya kau tundukkan kerna kau tidak mengenal siapa aku.

Aku tau kau sedang berjuang,
Kau sedang lelah berdakwah,
Ke sana sini dengan pelbagai program dakwah,
Sehingga kadang kala kau merasa lemah.

Namun sabarlah,
Aku sedang menunggumu,
Aku juga sedang letih seperti kamu,
Kerana setianya padaku,
Aku menolak untuk terlibat dengan mana-mana aktiviti yang mengundang maksiat hati,
Aku menolak bicara dan pelawaan mana-mana yang bukan mahramku,
Kerana perasaanku telah aku simpankan untukmu,
Walaupun aku tidak tahu siapakah kamu.

Zaujku,
Persiapkanlah dirimu dengan ilmu,
Kerna, aku mendambakan seorang zauj yang mampu mendidikku dan anak-anak kita nanti, Bukan paras rupa semata-mata.

Didiklah aku agar sentiasa tegar dalam mujahadahmu.

"Ya Allah, kami saling merindui, namun kami tidak pernah mengenal antara satu sama lain, oleh kerana Kau telah menutup pandangan kami dengan hijab yang sangat tebal. Namun, kami yakin Engkau menghijab kami agar kami sentiasa melengkapkan diri dengan segala bekal yang diperlukan. Kami memohon agar hijab di antara kami segera terbuka bila mana kami benar-benar bersedia. Pernikahan kami adalah marhalah dakwah dan kasih sayang antara kami hanyalah satu..Menuju redhaMu"


iluvislam.com

Thursday, July 23, 2009

A2.3.9 rumate!


ainee.wawa.jaja

cuti yg membosankan.rindunye kt kolej.rindunye kt clorox (kucing).dh beranak ke die..hmm..bdk2 PDT tu amacam agknye?msti rndu ktorg.haha.oh!tak sukenye cuti lps abes exam.rse dh tak reti nak bace buku!satu lg.knapela ade lptop kt dlm bilik..parah sggh!

Wednesday, July 22, 2009

lawatan ke hospital kerajaan

ptg td aku temankn nenek ke hospital.hmm,sejak akhir2 ni hospital jadi semakin rapat ngn aku.haha.peliknye.

haha.bunyi cm poyo je.sdgkn baru je 2 kali gi hospital setelah lme tak pegi hospital.sakit tak melarat,wat pe pegi kn?tp,kedatangan aku ke hospital bkn nya bertujuaan melawat org sakit,tp menemankn pesakit.huh?bunyi poyo je..

ini adalah lawatan aku ke hospital.

2mingu lps,aku temankan haida ke hospital sbb die pengsan mse kelas.haida2,jgn tdo lewat2,sarapan jgn tinggal.mle2,rse berat hati je nk temankn die,yela,xnk la tinggal kuliah,tp sbb xde spe nk teman lg dn aku rse bertggjwb sbgai penolong praktikum.."xpela,sye temankn dia ckgu"

tp,xmenyesal aku ikut.kes die ni trus ke wad kecemasan.hmm,mmg..lme menunggu.sementara haida msk dlm wad kecemasan tu,aku lah yg uruskn pendaftaran die sbgai pesakit.tggu,tggu dn tggu..aku pn bosan.ak pn mnta izin ckgu nk tgk2 pmplet yg ade kt itu.tetibe je ckgu dtg,ktenye nk teman haida ni gi xray."ok.."smbil tak sedar yg haida kt sebelah aku terbaring atas katil yg ditolak seorg nurse.aku terkejut!smpai mcm tu skli!aku pn lmbai2 kt haida.tetibe je,nurse tu ajak ikt skali.hohoho,aku ape lg..ikutla..smbil tolak katil tu..hoho.terase mcm doktor lak..

tggu lg..haida di xray.pstu tunggu lg.result xray tu.time ni,udin bg mesej tnye aku kt mne.bls jelah.ckgu suh aku msj bdk prak jage brg2 haida sbb mse die gi hospital die xbwk pape kecuali kad matrik..haida2,nseb baik aku tau nme penuh ko..

selesai xray,hehe,skali lagi tolak katil haida ke tmpt mule2 td..hehe,seronok giler weyh tolak bende tu!lps tu tggu lg.dn tggu..tggu.lg lme..

kemuncak dlm cter ni ble ade sebuah kereta mmbawa pesakit.time tu,attenden2 yg sedang berborak2 sume nye bergegas ke kereta tu menggeluarkn org kt dlm kereta tu.."aduhh,asal payah sgt??"tetibe je terdetik dihati aku ni nk tgk org pregnant yg keluar dr kereta tu.hehe..aku bercita-cita nk jd gynaecologist mmgla teringin nk tgk org pregnant yg keluar..Allah mengabulkn niat aku tu,dn seriously org pregnant yg keluar.bermulalah drama didpn wad kecemasan tu.si suami menangis2.niat,mmg nk tnye kt pkcik tu npe ngn isteri die.tp,takut dicop busybody plak.jd,niatku terbantut.

pengalaman ni mmg menyeronokkn."awk first time tgk mmgla seronok,tp bile satu hari nanti awk jadi doktor,bosan dah tengok situasi mcm ni.."

seterusnye,cerita pada hari ini.aku temankn nenek ke hospital.smbil nenek tggu giliran die hehe..aku lari..bkn lari ape..aku round2 hospital tu,tp ni bhgian klinik je..

sume bhgian aku masuk. dermatologi, pediastrik, psycologi, neorologi, obsterik, gynacologi, dewan bedah, perpustakaan, lif, tmpt cleaner smpailah tndas..haha..xigt nk spell sume tu..yg psti bgunan 3 tingkat tu seluruhnye aku msuk dgn xmalunye..

aku memunasabah diri,"layakkah aku berkerja di sini satu hari nanti?" "sempatkah aku mencapai impian aku ni?" "layakkah aku??" "sanggupkah aku?"



"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu,Allah maha mengetahui sedang kamu tidak mengetahui" 2:216

Monday, July 20, 2009

menjadi aim ckgu KD

Tetibe terasa nk share satu cter kelaka dn memalukan ni.haha.aku xtaula.npela ckgu KD tu asyik nk aim aku je.smpai bdk2 prak aku pn tertnye2. “ko ngntuk ke??asal ckgu aim ko je?” “x!!aku xngantuk pn!cme mgkin aku xaktif arini..letihla..pose ari ni..”

Subjek KD kali ni ktorg blaja kemahiran berkomunikasi.topiknye komponen berkomunikasi.enkod/dekod.

Ckgu KD:ok Hasanah,kononnye kamu ni gadis Albania,Hafiz pulak org Malaysia study kt Albania. Hafiz ni jatuh hati kt kamu. satu hari dia lamar kamu. “Hasanah,sudikah awk menjadi isteri saya?”.awk sbgai gadis Albania nk geleng atau angguk??

Aku time tu muke berubah giler!sbb terkejut !bkn sbb aku ske kt Hafiz tu,tp ade kisah disebalik ayat “sudikah” yg berlaku antara aku ngn Hafiz sblum ni.haha.joking2 je tu.jd,dlm pale otak aku ter recall bende tu,perasaan mcm malu giler!!kwn aku dh pelik,asal la muke aku berubah sgt..ckgu sje je tnye tu..yg aku nk perasan sgt pehal..hahaha..sbb diorg xtau kisah sblumnye..

Tp,dlm kepale aku time tu,aku xteringat pn soklan ckgu kate yg aku ni gadis Albania.aku pndg sume org.sme org plak pndg aku mcm tgh tggu keputusan pinangan org je. aku pndg hafiz tu. muke die lg la xbole blah.haha.tp,seriously,aku mmg pikir aku ni gadis Malaysia je,dn dn kple otak aku tetibe je hadir seseorg yg…entahla..(aku masih mengharap??)jd,aku pn geleng segeleng -gelengnya mengharap yg aku ni menolak lamaran si Hafiz tu.

(aku geleng2)

Ckgu KD: Hasanah geleng mksudnye die bersetuju dgn lamaran hafiz.Kalau di Albania geleng mksudnye setuju,angguk mksudnya xsetuju.

Astaghfirullahalazimm!!arghh!!malu gile..sume org dh gelak..ape lg,muke aku brtmbh merah arr..beristighfar xhbis2..

Fatin:dh agak dah ckgu nk kenekn ko..haha..

Igtkn habis dah kene ngn ckgu tu..skali lg aku jd mgse.

Ckgu KD:kononnye Saiful ngn Hasanah suami isteri…..

Arghhh!!astaghfirullahalazimm..knape aku lagiiiii???!!byk2 bdk pompuan dlm prak aku ni,knape aku lg??!!ni sume salah khairul!!!(suke je capubkn nme aku time KD)


Aku bkn gadis Albaniaaaaaa!!!!

Saturday, July 18, 2009

yg di nanti2,,

cuti!!

ana!!cuti ni belajar! jgn mengonline je!!
huhu..cuti 2 minggu..lame dn seronok dn bosan dn baik dn bengang dan rindu dan dan dan...

shakirah!
ble boleh kte ketemu?rndu sgt2 kt ko!hepi belated burfday!!congrats!besday gift yg sgt hebat ko dpt dn sggh kontra dgn aku.semoga berbahagia.
.oh ye! ALL THE BEST IN UR EXAM!
(hehe,,rse nk tyg je gmbr ko bg tu,,haha..)


Saturday, June 20, 2009

Friday, June 19, 2009

rumate baru!

pnye semangat mlm tu aku ngn jaja kemas bilik.siap mop lg bg menymbut kdtgn rumate baru.ade rame2 wane putih msuk bilik ktorg.org kate,kalo ade rame2 msuk mknenye ade org nk dtg..huh??bole cye ke ni?xkhurafat ke??

esoknye,mmg ade bdk baru masuk.die PDT.ktorg PST.hehe.jd,spnjg minggu pertama die kt sini,mmg bz ngn orintasi.aku belum bukak mate lg die dh xde dlm bilik.aku bulum tutup mate lg die dh ttp mate dulu.jd,xbyk mse nk borak2 berkenalan lebih lnjut.selang bebrapa hari pndftrn PDT,dtg sorg lagi rumate baru.huhu..mle2 dh seronok2.igt kn 3 org je.satu lagi meja study bole conquer wat iron board.haha..aku pn dh xleh nk conquer tmpt sidai baju.ermm,jadual basuh baju tpkse tuka..xbole nk tmbun2 baju lg.kne bsuh tiap2 hari.tmpat sidai terhad.

kpd bdk2 PDT,selamat datang..

hari lahir!

bila nk cmpare ngn tahun lps,ye..tahun lps mmg sgt seronok!mcm2 hadiah dpt.haha..teringat kt bear2 stich yg nabil bagi, cokelet esmeth,kd friendship mira..pling seronok bile pagi tu name aku tercapub mse prhmpunan pagi.waahh..rindunye zaman muda2 dulu..

tp agk mengharukn bila kt sini pn ramai yg wish,igtkn xde org nk wish..bru 2 mnggu kt sini la ktekn..

terima kasih pada jaja,atul.dyra dn pika yg xhabis2 buat aku ketawa,tersenyum sepnjg seminggu bermula pd hari lahir ku.hadiahnye mmg xspesel mne pn..tp aku amat hargai!
wuhuu..

kpd shakirah,
aku igt ko nye 16 july!!


video

Saturday, June 6, 2009

seminggu diuji.

minggu lps merupakan minggu yg pling...fuhh..begitu teruji..smbung kisah mggu lps,aku terkunci.gi la jmpe penyelia.sedih..rupanya sabtu ahad penyelia xde..huhuhu..aku pn xnkla jmpe felo(warden).bg mengelakkn kene sembur.jd..merempatla di bilik depan.dua hr yg penuh mncabar.haha.kelakar pn ade.pengalamn aku berus gigi gne jari je.hahaha..rse lg bersih la!!haha..cbe la..tp amek mse lame la..nseb baikla aku ade bsuh baju.ade pakaian utk dipakai esok hari.homework pn xdpt nk siapkn sume,mne yg dpt pinjam buku kwn jelah.seronok dgn mereka.mcm2 aku blaja.antara nye:pakai maskara.haha..ape yg aku blaja ni??kisah penumpangan aku buatkn aku jd rapat ngn rumate dpn ni.sbb selame ni aku mmg mls nk rpt2 ngn org.suke wat hal sendiri memandangkan aku ni org sibuk..haha..

selasa nya aku diserang demam panas.40 drjh.wow! knpe? ntah.byk masalah kot.tensen,dn mgkin suhu terlalu pns.kwn2 prak yg demam,rumate yg batuk2.immune lemah.mdh berjgkit.lg..adela..hmm..

kul 5 aku dh sedia tggu doktor kt dpn klinik.5.30 bru klinik bukak.kul 6 bru doktor pggl.aku mmg dh xlarat da.smpai dh tertido2 kt kerusi kt dlm bilik tu.nseb bek la nme aku frst dipggl.mse time nk blek tu,dh nk smpai bilik bru aku sedar yg botol aku tertinggal.puas aku cari,ngn pening nye..smpai nangis2..xlarat.aku pn bg msj kt bdk2 prak aku suh diorg cari botol esok hari.

kononye ingat dh sehat esok harinye tu..gtl2 gi libry ptgnye nk blajar.yela,satu hari xgi kuliah.satu hari bantai tido.byk tertinggal.yg seronok dpt mc, xyah dtg utk kuiz kimia.hahaha.

rabunya.hari guru.redah jela.larat xlarat dtg je.alhmdulillah..semua berjalan lncr.pening2 ngn loya2 je.xla pengsan tengah2 jln..

khamis.tetibe je ade annoucement perjmpaan utk ketua prak utk progm DK tu.haahh!aku xdiinform pn..ape nk wat mlm ni??mmg rse terkilan tul ngn bdk2 KD ni.inform la .taula aku demam,korg xnk gtau plak.meeting tu,nseb bek diorg yg conduct,aku setiausaha blur.cne nk wat minit mesyuarat eh??

jumaat.report kimia tertinggal kt bilik!!ckgu dh la garang.aku yg xsehat ni berlari lari dr bilik tuto ke asrama.jauhnye...smpai xde pn ketas kt bilik.lari balek ke kelas.ckgu lam dh mule kuiz.haa..aku blank..mati la kuiz math aku..tghhari,kuiz kimia..

alamak,xdpt cter pnjg..kne off..bye..

Saturday, May 30, 2009

mengonline lagi!

bkn sengaja.tp terpkse.skrg ni tgh merempat.xtau nk gi mne.jmpe lah cc ni.tersinggah plak.sbb npe merempat??

jaja rumateku telah mengunci pintu sblum die blek rumah.aku plak time tu tgh mkn kt kafe.igtkn die blek lmbt lg,xbwkla kunci skali.waaaa....sedihnye...

lps ni nk jmpe penyelia.hrp2 xkene sembur..wuhuuuu.....

kesibukan!!

hmm..nk kate gile kuase, aku xla mnta sume ni.perghh!!spe nak??!! tp xleh nk elak sume ni..aduhh!!Ya Allah berilah aku kekuatan dlm memikul amanah.

bermula menjadi seorg ketua aras,aku xpinta tp pelantikn tu secare point jari je.nk elak pn xleh.jd terima je la sbb anggap sementara je.hnye utk mnggu orientasi.xsgke lak mse pelantikan sebenar diorg nk kekalkn ketua aras.arghh!!tp xde masalah sgt sbb ketua aras busy mse hr mnggu je.

penolong praktikum.penolong yg asal telah berpindah kursus ke sains fizikal.buat undian baru dpt undian majoriti.mle2 cbe gak elak..xnak2! pstu ade ke ptt ketua praktikum ni mcm pkse2 lak..die pn nk cmpare yg die pun ketua aras,mmpu je buat keje.k2,fine!

setiausaha kerohanian blok A2.ni pn satu.pelantikan ikut point jari.xpela..ni mmg aku sggp.mmg nk aktif sket dlm aktiviti kerohanian.smoga diberi hidayah.

setiausaha utk program fesyen subjek kemahiran dinamika.aku lgsg xterfikir akn involve dlm program ni.setakat jadi org bwhn xpela..ni tidak,jadi ajk tertinggi.mksudnye,org yg frst skali kne arrange program tu nt.waduuhh!!!dh la xdpt byg cne program tu!!nani kate org yg terlibat dlm KD mmg buzy gler.asyik mesyuarat je.mmg!aku bru je jlni mesyuarat pertama.mseh xdpt ape2.dn mesyuarat akan dtg akan berlngsung bile rse kne wat meeting!kerja akan dtg-melantik ajk2 bwhn utk program nt.aiyoo!!gabungan dua kuliah.ramai tu!!nk berhubung ngn 2kuliah dlm 400 org.dlm 400 org tu nk lntik dn agih2 kerja.cne ni??arghh!!masalah-gabungan antara sains hayat ngn fizikal.bdk skema ngn bdk nakal.cmne nk ngam????

tutor bertimbun2.cne nk urus mse?Ya Allah bntulah hmba mu ini..

Saturday, May 23, 2009

hidup baru,suasana baru.


hari ini sudah masuk dua minggu masuk matrik.penat je yg mmpu diungkapkan.tp bila nk bnding ngn Shakirah,haha..better la penat nye..bersyukurlah jugk walaupun tak de air cond ke air panas xla kne naik bas sume2 tu.haha..

perjalanan hidupku bermula di awal 5.30 pagi.gosok gigi,cuci muke,solat,mathurat.6.30 baru mandi.biar air kt bilik air suam sket..hahaha..(si kmbing??)yela,shakirah ade air panas..sini xde..cerek pn xsmpai lg..

dlm 7.10 turun makan.makanan adalah di bwh tangunggan sendiri.no more DM.makan..makan dan makan..(bhgian ni asyik duit terbang je)7.40 gerak ke destinasi seterusnya sama ada ke kuliah,amali,tutorial,dmk,atau english class.

sepnjang p&p,ianya sgt2 berbeza drp masa zaman muda2 dulu.semuanya bergantung kpd anda sendiri.ade pape xfhm,cpt2la jmpne lecturer sendiri.owh ye,kelas aku namanye H3P8.hayat 3 praktkum 8.sini xsebut kelas,tp praktikum.laki 5:17 perempuan.nisbah kebanyakan kelas hayat.

H3P8

udin.hafiz.saiful.amir.khairul.
hasanah.mariah.fatin.anis.milah.mimi.najwa
aida.haida.lim.ina.zia.zimah.adila.adah
.aimi.ika

lecturer yg ngajar kuliah ade 3,tutor 1,amali 1.kelasnya berpindah randah.sekejap ke kelas tutor,pstu ke lab,pastu ke DK.xde kelas dok kt OSC xpn library.dan kisah hidup yg memenatkan ini berakhir pd jam 4.hoho..aku sgt bertuah sb kelas smpai kul 4 je,ada kelas smpai kul 5.lg bertuah duduk kt blok A.pling dkt dgn dewan kuliah dn library.senangla ulg alik.nak solat pn boleh balik bilik je.

kluster A

ok,skrg ni cter kt dlm hostel lak.keadaan dndng hostel ni agk menyedihkan.kelihatan mcm kt penjare je.kotak2..haha..tp,yg bagus kt sini berbanding dgn di merbok dulu,lebih privacy dn boleh study mlm2 xyah light off!sbb stiap meja study ada lmpu study sendiri.almari yg menghalang antara katil buat lebih privacy.ssh gak nk berkomunikasi ngn jaja.oh ye,kami hnye berdua je dlm bilik.jaja dn aku.nama penuh: nur hafizah husain.ditemani rakan2 di bilik depan juga berdua sahaje:atul dn dyra.juga ika yg merantau.sian ika.xde rumate pn.sorg2 je.kami sgt2 xsabar nk tggu kwn baru dtg.memandangkn dh dgr citer pelik2..huhu..sbb tula aku balik..nt tggl sorg2 je(takut?)..diorg yg lain balik.tp yg seronoknye mereka xdtg lg,hahaha,aku leh conquer tmpt sidai baju tuh!

ana:jaja

katilku

perjalanan pulang ke rumah dgn menaiki kenderaan awam sgt2 meletihkan dn memerlukan ketahanan mental dn fizikal.keluar dr kolej 2 ptg.mencari krebet sapu.smpai di kuala pilah.mencari bas ke seremban.perjalanan ke seremban lebih satu jam.smpai di LRT seremban.org ramai.berebut msuk LRT.nseb ar kalo dpt duduk ke tak.perjalanan ke kl sentral hmpir 2 jam lebih.transit.kl sentral ke telok gadong.di sini ramai org.kene rebut lagi.nseb la kalo xdpt tmpt duduk.perjalanan hmpir satu jam ke destinasi terakhir.dh smpai.jln kaki sementara tggu sesape ambil ke rumah.

tak bermaya.menempel di pintu LRT.

penatkan??mlg sggh xdpt duduk sepnjg lepas transit di kl sentral.xnak balik lg!!!ika xhabis2 ngn lawak tayar keteapi pncit.haha.

Tuesday, May 19, 2009

aku mengonline di kolej ku!

wohoooo!!!sbenarnya tgh teman kwn sepraktikum,si anis gi klinik..xsgke cc sebelah klinik ni buka.
giler excited jumpe pc...nsib baik tak macam kera dpt bunga.haha..nak gitau..akhir mnggu ni InsyaAllah balik..yeyeahhh!!dpt on9 nt!!byk nk tulis.kt sini di sbbkn keadaan ternet nye yg lembab dn agak tak privacy ssh sket nk menaip byk2..

tnggu jelah citer aku ekk..xsabarnye..


sedih, umi xbagi balik..tp nk balik jugak!

Sunday, May 10, 2009

selamat hari ibu

Diamku adalah degilku
Diamku di hati kecilku memberontak
Diamku menggurismu
Ampunkanlah segala dosaku
Restuilah aku
SELAMAT HARI IBU



selamat tinggal.selamat datang.

celik pejam celik pejam,esok dah hari keberangkatan.huhu..perasaan??entahlah.gembira ada,excited ada,sedih ade,risau ade,hmm macamlah.tp yg byknya gembiralah.haha.seronok sgt!

spt blog lepas,tak sabar2 nk belajar,tak sabar2 nk bina ukhwah baru,namun disebalik setiap ketidaksabaran ini,kerisauan pn menjengah.ermmm,sapelah rumate nanti..melayu ke, india ke, cina ke??anak tggal ke,ank manja ke,org ssh ke,org kaya ke,kwn skolah lame ke??mcm manela cara blajar nt..msti dh tak sama mse zaman skola dulu..mcm mnelah classmate nt,kwn2,cikgu2,kuliah,kelas tutor..hmmm..

sedihnya ttg keberangkatan ini,takdelah lagi nk online2,nk bloging sume,ahh..tinggalkan!


kpd teman-teman yg bkl menyambung perjuangan,

semoga berjaya,semoga mendapat kwn2 yg baik, semoga bertambah iman,semoga bertambah cinta kpdNya,semoga tidak lalai,semoga dijauhi kemungkaran,semoga dilindungi dr kejahatan,semoga disuluh hidayah,semoga dilimpah rahmatNya..


"selamat datang impian,selamat tinggal kenangan."



"ya Allah,ku ikhlaskan hati ini hanya keranaMu,perjuanganku hanya keranaMu,Engkau lindungilah aku,Engkau rahmatilah aku,permudahkanlah urusanku,jauhi aku dr segala keraguan,ku mohon syurgaMu,jauhilah aku neraka jahanam.hnya kpd Mu aku berserah.ameen."

Friday, May 8, 2009

bergendut-gendut ,gendut dn gendut

cerita kali ini mengisahkan tentang perjalananku bersuka ria bersama rakan-rakan sekolah convent di pusat membeli belah AEON Bukit Tinggi Klang.mereka terdiri drp aku,mira,mimie,dayah,eqa,azrin,paan,qis,wani,uwais,dn atikah.(ade yg aku miss?)

mengikut perancangan, 9.30 pg sepatutnya kami berada di sekolah convent.setelah hmpir 2tahun aku tidak menjejaki sekolah itu lagi, ekspresi pertama aku ialah memang sgt terkejut! hoho! mklumlah,lps shja tinggalkan sekolah itu,lgsung tak lalu pn Jln Tengku Kelana itu.hahaha.bulatan yg selalu mengalami kesesakan lalulintas dn pelbagai pembinaan perlu dielakkan!sekolah convent klang skrg,samaada sekolah rendah mahupun menengah hmpir 40% perbezaan! sudah lebih maju.hehe.ini serious..

ketibaan ku disambut oleh..tak de sape.huhu..aku sendiri menerjah masuk ke dlm.aku melalui kantin sekolah rendah yg kerusi dn meja pnjang yg sudah berganti, cat yg berganti,malah makcik2 tu pn berganti.hehe,kalau tak silaplah.rasa lebih luas dn bersih keadaannya.


seterusnya,aku melalui lorong ke sekolah menengah.nun jauh di sana,berdiri gahnya bangunan baru.dimana dulu sebelum aku pindah,bangunan tu dah siap tetapi masih belum digunakan.huhu..mengecillah ye pdg di convent..takpe2..tu haa stadium sultan sulaiman dekat je!istana pn dekat!sekolah di tgh bndarlah katakan..lepas tu masuk lagi,nmpklah kelibat kwn-kwn ku dlm bilik guru.sdg bersalaman dn berborak-borak dgn cikgu-cikgu.huhu.Pn yoges,rindu kegarangannya.dia jugalah yg membuatkan aku jatuh cnta dengan subjek sains terutamanya biologi.tp,aku hnya mmpu mengintai.


perjalanan diteruskan dengan melawati gelanggang tenis.ramainya "pelajar sekolah".hehe.tgh subjek pj agaknya.melawati koop.."hasanaaaahhhh!!"huh,sapa pnggl aku nih??mulalah aksi2 yg tidak harus dipertontonkn.(adegan kissing).berkumpullah kami di depan koop.aku tgk koop,kosong je,bankrup ke??hehe..


pggilan dr mira.mira dh smpai!!kami pn belalu keluar,tp sekali lagi mereka masuk bilik guru.hehe.join jelah.aku pelajar sekolah ni ape...'bekas pelajar'..diorg pn bekas gak!borak2lah..ala,soalan biasa..mlsla nk cerita pnjg2.

keluar dari kwsn sekolah,jmpalah mira dgn myvi nye,mimie dgn...kereta ape eh?.lg sekali adegan yg mencurigakan.huhu."mira,yakin ehh??tak mati aku kan??"hahaha.

dipendekkn,tibalah kami di tmpat kejadian.semua wat hal masing2.apo nihh??haha.aku dgn mira awl2 lagi dh cabut.gi toilet alasannya.mmg pun!bermekap2.ek ele..pstu berdating ke popular.belilah apa yg ptt.yg tak patut pn terbeli gak.takde dlm senarai=puncher dengan staple.jmpe azrin ngn wani tapi nk out dah.


sekeluarnya kami dari popular,paan bg minuman.wow!starbuck!"erkk,,aku tak minum.boikot.takpe,aku boleh tolong pegang".memandangkan tak boleh bawa msuk minuman."huhu,rindu arr nk minum starbuck..boikot aritu,nk qada' ".erkk,rncngan boikot nmpknya tak berhasil dlm masyarakat.sekejap je.tak istiqomah tul.tak tau nk slhkan siapa.


aku begitu mengisi masa bersama mira.kami terpisah.kini tiada lagi gelaran belangkas.huhu.takpe2.tetapkan hati.sekali lagi kami hnya berdua mkn KFC.tak boikotkn?shakirah yg kate!atas hujah2nya.aku mghadiahkan mira sst tp sedihnya xberbalut pulak.ucapan pn baru je nk tulis.atas kekangan masa.hooo..pnjng giler citer ni..


pendekkn lagi.jmpe Pn kamalinda ngn atiqah di petronas.zuuppp2!!sampailah kami di Arena futsal.hehe.huhu..lemah iman aku kt sini.hehe.sape faham,fahamlah.sapa yg tak phm,wat bodo jela.haha.segera aku dgn mira tgglkn futsal tu.yg lain gi main.dlm kereta berdua dgn idea yg bongok2.haha.mira,kau dan aku saja yg tahu.klu,selipar sape tu??benti2.hahaha..


jam mnujukkn pkl 3.20,dn kami mmpunyai masa kurang satu jam utk pergi beli-belah di Mydin yg kira-kira 7km perjalanan.zuupp!parking.cpt2!msuk Mydin.semuanya berlaku begitu pntas.lgsung tiada rehat.dlm pukul 4,mereka2 yg kt futsal plak dh mesej2 srh amek.tensen giler mira.aku si kelut bertambah gelut!hehe.rindunya 2 perkataan ini.

dah habis,masuk kereta,huh..penatnya jadi tkg kira,tkg agih brg,tkg beri nilai dlm keadaan kalut.nasib baik jln jammed,ada lah alasan lewat.

smpai di gelanggang futsal,mereka semua dh habis main.hoho..iman aku bertmbh goyah.sbb mkin ramai.huhu..nsib baik tak join main,tak senonohnya rupanya nanti.mane tak nye,gelngang yg mereka2 ini bermain diapit oleh gelanggang lelaki.tak nklah aku!

dh bergambar,semua pulang.aku,eqa,paan dn driver hehe,singgah ke kedai gmbr.hoho.ambik gmbr passport uk msuk matrik.huh,sebijik sama muka dgn kad pelajar mktb dulu.balik.aku selamat smpai rumah.mereka ape kes,tak taula..mira giler excited msuk kwsn sg udg..ish3..eqa dgn paan pulak kata,sg udg tu kg.huhu..tak msuk lg kg delek..hulu agknya.sian aku..org kmpung..

tamatlah riwayat sang kancil.
endofstory.

Wednesday, May 6, 2009

Duhai hati..

Tidak sabar lagi
Melepaskan diri dari
Tempat yang sememangnya
Menghimpit perasaanku
Menderai jiwaku
Mengongkong
dan penuh ketidakadilan

Hatiku perit..
dengan segala pemerlian!
Hatiku sakit..
dengan segala tuduhan!
Hatiku pedih..
dengan segala tomahan!
Teligaku panas..
dihujani leteran..

Selangkah aku keluar
Aku bebas dari segala teriakan
Mereka yang mengarah,
Mereka yang menengking,
Mereka yang menyakitkan hati,
Mereka yang mengadu domba,
Mereka yang bercakaran.

Ahh hati!
Kau memang tak bersyukur!
Sedangkan kau punya segalanya!
Hidupmu tak merempat,
Hidupmu tak melarat,
Jiwa remajamu itu,
Sentiasa menghasutmu!
Sentiasa saja mengeluh!
Sentiasa saja ada ketidakpuashatian!
Dan hati,
Kau kurang diisi kerohanian.

Wahai diri...
Wahai hati...
jangan kau mengeluh...
jangan kau mudah berkecil...
jangan kau putus asa...
jangan kau marah...
sabar dan tabahlah...
bersyukurlah atas apa yang kau ada..
kerna satu hari...
kau juga akan merindui mereka...

Ya Tuhanku,
Engkau berikanlah hati ini ketabahan,
Kurniakan hati ini kekuatan,
Dan titipkanlah hati ini kesabaran.
Ampunkanlah dosa hati ini..


-hati ini-


Monday, May 4, 2009

kegembiraan dn kesedihan ku.

Kak ijah ajak aku utk tolong dia jadi AJK pendaftaran utk majlis sabtu hari tu terutamanya mmg dia mencari ahli kelab remaja intan islam.memandangkan memang aku sentiasa free di rumah, jadi aku tidak menolaknya. nani juga diminta utk ditolong.setelah habis program kami pada hari itu, aku menanyakan tentang program apa pula esoknya ni..rupanya ada Majlis Pelancaran Tuisyen Rakyat dan Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar.dalam hati menangis-nangis rasanya.aiyo..napela aku terima.sbb aku tahu,aku akan berjmpa dgn ramai kwn-kwn lama yg cemerlang keputusan mereka.dan kehadiran aku pula hanyalah sebagai penyambut kedatangan mereka dan tukang tengok mereka ambil hadiah memandangkan keputusan aku tak cukup A utk melayakkan aku bersama-sama menyertai mereka.tak mengapalah..

namun kehadiran aku pada hari itu sgt-sgt tidak merugikan.aku ketemu ramai kwn-kwn sekelas masa darjah 6.mereka yg lelakinya kelihatan berbeza sekali!ada juga yg lupa nama aku.hehe..disebabkan aku yang mendaftarkan kehadiran mereka,nak tak nak kenalah jmpa muka aku jgk.hehe..shah sungguh ramah sekali tp..berbau rokok pula.aku sempat memerli "bkn ko dari sekolah agama ke??" "yela,aku hishamuddin.""takde gaya pn..dengan rambut pnjang ni.ish3" dia gelak-gelak je.masa darjah enam,shah seorang pengawas.malah aku juga jumpa dgn kwn-kwn di sekolah convent,tadika,dan sekolah agama.

paling tidak merugikan, kehadiran nik madihah pelajar cemerlang spm 2008.aku sgt kagum dgnnya.seolah,kami tidak sebaya.paras wajah,pemakaian,percakapan melambangkan dia seorang yg sgt matang dan solehah.gaya memberi nasihat kepada adik-adik dlm dewan ketika itu,sgt terkesan bagiku.mana tak nya,satu dewan tu dia pusing,berinteraksi dengan penonton.smpaikan aku yg berdiri dibelakang dewan pn bersemuka dgnnya (bangga2!!)tp,aku tahu dia tahu kehadiran ku sebagai AJK jd dia tak tanyalah pendapat aku.soalan cepumas tu, "adik couple tak?" aku pn tak sanggup nak jawab.diri ini rasa hina.kalaupun ditanya pada ku,tentu aku lari.

tinggalkan nik madihah,seterusnya, sesi penyampaian hadiah.masa ni, aku sibuk baca buku kecemerlangan nik madihah bagi menyembunyikan rasa cemburu di hati kecilku melihat rakan- rakan yang naik pentas.aku terlihat seorang kawan baikku dulu,ketika di tadika sehinggalah aku darjah enam.dia seorang pelajar cemerlang.10A.ibubapanya merupakan ustaz ustazah.anak tunggal.aku selalu tidur dirumahnya dan sebaliknya.kami dulu terlalu rapat.perpisahan kami sebagai sahabat apabila ayahnya seolah menghalang persahabatan kami kerana ketika itu keluargaku mengalami masalah keluarga yang sgt berat.ayahnya takut anaknya turut merasa derita aku waktu itu.naluri seorang bapa,biarlah aku berkorban.namun ketika itu aku tak faham.aku darjah 5!!owh,apa yg aku nk ceritakan sebenarnya..aku lihat mukanya sgt merah menahan malu.ibunya segera menariknya keluar dari dewan.mak aku pujuk mak dia.makcik-makcik lain semua pun pujuk mak dia.aku tak faham.ummi datang kepadaku.menceritakan apa yg terjadi.kehadirannya tidak ditanda.ibunya mengajuk kerana malu.anaknya telah menunggu lama giliran tapi tidak mendapat hadiah.MasyaAllah!!aku dilanda serba salah.sbb aku sedar itu tugas ku.dan aku telah lalai.serba salah.Ya Allah,ampunilah dosaku.aku tidak sengaja.aku tak berniat langsng utk memalukannya.mereka pulang tanpa membawa hadiah dan menghadiri jamuan.aku serba salah.takut.

makcik ana memujukku.memang,kami semua langsung tak sedar tentang kehadirannya tidak ditanda.walaupun berkali-kali diperiksa.

aku tak faham macam mana aku boleh tertinggal nama dia.aku harap mgkn ada hikmah disebalik kejadian ini.

patutkah aku telefon rumahnya dan memohon maaf? sesungguhnya aku sgt malu dgn kelalaian ku.

Sunday, May 3, 2009

alhamdulillah

setelah penat balik dr kursus pengurusan jenazah tu,aku tak sabar- sabar nk tgk keputusan upu.tp,tak dpt nk msuk web tu..jam.jd,rasanya nk tidur dulu memandangkan kepala ku sgt pening.

petangnya,akhirnya dpt msuk web tu.keputusannya keluar.tengtengtenggggg!!

NAMA : NUR HASANAH BINTI HAMZAN

Dukacita dimaklumkan bahawa anda TIDAK BERJAYA
dalam permohonan kemasukan ke IPTA Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf bagi Sesi Akademik 2009/2010.



prangggggg!!(bnyi apa tu??).hatiku berderai.haha.terkejut jugak.tak percaya pn ada!fikiran pn dh pikir mcm-mcm.teruk sgt ke result SPM aku ni??smpai u awam tak nak.ke atau mmg ditakdirkan family aku ni menuntut di u swasta je.ee..tak caya nye! check balik.keluar lagi result sama.istighfar banyak-banyak.kembali positif.hmm..rezeki aku bukan kat sini.tak apalah.lagipun selama ni pn aku mmg nk sgt masuk matrik.malah rancangan perjalanan hidup aku pn tercatat kehadiran matrik,bkn mana-mana universiti.

sebenarnya,jauh disudut hati mmg ada kegembiraan ttg keputusan ini.(haha).pertamanya, doaku dimakbulkan.kedua,aku tak payah nk kena buat keputusan.ketiganya,Allah telah memilih yg terbaik utk aku.

dan aku sgt gembira dan tak sabar-sabar pergi matrik.tak sabar-sabar nk menuntut ilmu.tak sabar-sabar nk cipta kejayaan.tak sabar-sabar ketemu dengan ukhwah baru.tak sabar-sabar,tak sabar-sabar..aaaa..tak sabarnya!!

buktinya:
  • saya dah shopping brg keperluan asrama!
  • saya dh isi borang!
  • saya dh beli stok makanan!
  • saya dh ambil tahu psl keadaan kt KMNS tu!
  • saya dh tahu nama librian kt KMNS!
  • saya dh tahu cara pembelajaran!
  • saya dh tahu keadaan asrama!
  • dan saya tahu kwn-kwn saya yg conferm masuk situ!


ALHAMDULILLAH!

dan tak sabar juga nk mempraktikkan rahsia kejayaan yang diamalkan oleh nik madihah 20A1 SPM 2008.rahsianya kan......

"hablumminallah habluminannas"


semoga berjaya!



*sesiapa yg masih tak dapat nk buat keputusan tu,jgn lupa mnta pertolongan Allah."Ya Allah,tunjukkan aku jalan yang lurus.."

Friday, May 1, 2009

sehari memantapkan rohani

salam,

khamis malam hingga jumaat pagi
  • mengikuti qiamulail anjuran nisa' dn kelab remaja intan islam
  • bertempat di tadika ikhwan (tadika aku dulu).kelas othman (kelas aku!)
  • tidur tak berapa nk lena kerana demam walaupun suhu badan dah surut 37.8
  • jam 3pg tersedar, bunyi bising suara-suara remaja lelaki-merempit.
  • jam 3.30pg bgn gosok gigi dn berqiam
  • 5.00 pg,bunyi bas masuk.(bas kilang org pergi kerja)
  • subuh
  • maathurat
  • tazkirah berantai.hehe.kne bagi tazkirah gak.gigil-gigil.ckp psl niat.
  • makan dan bersurai
kesimpulan:rasa bersyukur dipilih Allah utk berqiam walaupun ada juga mereka yang bangun pada waktu itu tetapi tujuan yg lain.



balik.


mandi.



ke kursus pengurusan jenazah.

kebanyakkannya orang- orang tua.
ceramah oleh ustzh Sanah Arshad.


jumpa dgn saudari-saudari di qiam
dengar ceramah
praktikal-
  • penyediaan kain kapan,kapur barus.cendana,kapas.
  • cara mandikan mayat
  • kafan
  • solat

kak ijah jadi model mayatnya.

majlis penutup dirasmikan oleh YB Dr Halimah Ali

kesimpulan:memberi kesedaran ttg bgamana keadaan kita ketika kembali ke pdNya.dengan keadaan serba putih, tiada perhiasan,tiada semburan enchanter hnyalah bau-bauan kapur barus dan cendana yang harganya berapa sangatlah di pasaran.ajal maut ditgn Allah.kita tak tahu bila Allah akan tarik nyawa kita.sentiasalah ingat ttg kematian.


wslm

Wednesday, April 29, 2009

demam panas.

teet..teet..teet..(bunyi digital termometer)
39 darjah selsius!!
arghh
msuk arini,dah tiga hari aku demam panas..
tapi kelihatan tak sakit pun
siap bole online lg.
hehe..

tp memang perit gila kepala aku ni.berat sangat.
hari kedua demam suhu baru capai 37.8 darjah selsius.
panas gak.ummi aku srh tggu 40 drjh selsius baru gi hospital.gila!tak sanggup nk tunggu 40 drjh selsius tu..
skrg pn dh panas sgt..tak dpt aku bygkan betapa panasnya api neraka dan matahari sejengkal ketika di pdg mashyar nanti.
tengkuk pn dh sakit sbb tak dpt tidur dgn betul.tidur awal.jam 12 mlm terbangun.tidur atas lantai."huhu..esok korang jumpe aku terbaring kat bilik airlah ye.."kataku kpd kakak-kakakku.
nasib baik tak.hehe.diorg pulak perli aku "byk sgt dosa tu yng panas" tp mmg tidur tak lena.malaikat kejut aku suruh tahajud agknya.tp,tak larat sgt..sedih..
makan pn dh tak lalu.sehari makan sekali je kot.lagi-lagi ubat.

bersabarlah hasanah,ini semua ujian..


“Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan shalat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.” (Al-Baqarah: 153).

Tuesday, April 28, 2009

hancur!!



tengok gambar ni..
bahasa melayu hancur..
bahasa inggeris pun hancur..

diri ini terasa pula, sudah terbiasa mencampur adukkan bahasa.dengan singkatan lagi.sadis!
kaklang selalu marah bila baca blog remaja-remaja sekarang."buatlah ayat betul-betul!ingat sms ke??"

(menyesal..skrg ni nk buat ayat pn rasa tak kena.rasa pelikkan?nasib baik dah tak payah buat karangan lg.yeke??)

Friday, April 24, 2009

feewit,cunnya!

Sering ku dengar,
usikan nakal,
si lelaki pada wanita,
feewwitt,cunnya!
buatku keliru sendiri,
apakah ertinya kecantikan wanita,
dimata lelaki?
adakah susuk tubuh yang menggiurkan?
ataupun pada akhlak yang menawan?
biar apapun jawapannya,
apa yang aku tahu,
aku tetap aku,
aku seorang wanita,
fitrahku sukakan diri cantik jelita,
namun bukan kecantikan di mata manusia,
sebaliknya,
ku mencari kecantikkan diiktiraf Tuhan.




dipetik dari novel Tautan Hati-Fatimah Syarha Mohd Noordin

Thursday, April 23, 2009

kwn oh kwn!

setelah lama henfon ku kini sepi...(kecuali msj2 mgarut dr maxis xpn hotlink)
satu mlm,diganggu oleh nombor yg tidak dikenali..

aku:spe?
0134017***:org arr..xkn bruang plak..hehe..
aku:Oo.
0134017***:Oo saje ker..xnak tya sapa nama?
aku:xpe.xnk berkenalan.
0134017***:yeke xnak bknln..rugi r klu xnk berknalan ngn aq..tp aq dh tau suma psal ko..hehe..msti ko cuak..
aku:bgusla.xheran pn.aku mmg glamor.bkn ko sorg je tau sume psl aku.rmai lg.xcuak pn..
0134017***:glamor la sgt..nk muntah aq dgor..bdn mcm koala.glamor konon..hehe..che nah,che nah..jgn wat lwak bleh x..
aku:dh agk da ko bruang kutub.mls nk lyn no clcm.
0134017***:mne ko tau aq bruang kutub..aku brung anto la.bruang kutub time siang jer.hehe..
aku:ngntk ni.esok2 jela.no bru ke?
0134017***:yup..g la tdo..aq nk kaco org len plak.blablablabla..

haha..dh agak da ko aretank..mls nk lyn..rajin tul mamat ni.mengekalkn hbgn silaturrahim antara rkn sekelas..sggup tu..msti topup mk bpk die yg byr..haha..(cehh,mcmla aku byr sendiri..).nk kaco pn,istiqomah la sket.cpt je dh serah kalah.mmbocorkn identiti.
huhu..sedih..kwn baik aku pn xcntact aku sje2 utk gurau senda..msti hal pnting je..

usrah?driving?usrah?driving?

mase dgr ceramah aritu, terjmpela makcik usrah grup aku ni,nmenye cik abid..alang2 dh ketemu dia,tnyela pasal usrah.dh lme xde usrah.xdpt msj pn."erm,skrg ni,ramai akak-akak dh keje.jd dh pindah ke mlm." "yeke..mksudnye kne join ngn kaklang pnye usrah la?okla camtu.."

hmm..rsenye dh hmpir 2 bulan gak xpergi usrah.bermula dr balik kg akhir bln dua lalu.blek kg dh 2 mggu tgglkn usrah.pstu gi amek result.mggu dpnnye xdpt msj pn.mggu dpnnye plak ade msj..tp mls nk join sbb aktiviti riadah je..pstu dh menyepi..

bagitau la kt shakirah ni yg aku dh lme x dtg usrah sbb akak tu xantar msj pn."apela..pttnye ko la yg anta msj tnye.." doink! ambek! kne btg idung.huhu..

smlm,akhirnya..setelah lme menyepi..

salam,utk makluman,pada hari jumaat (24.4.2009),usrah remaja harapan akan dijlnkn spt biasa bertempat di balai islam kg delek kanan hujung.kehadiran anda amat dialu-alukan.tq.


aiyo!bru je cdg nk join usrah kaklang mlm nye,tetibe dpt msj usrah berjalan mcm bese..adeh,mcm mne ni??

skrg ni tgh konfius..sbb driving class aku tu pd 2.30..bertembung lak..cne ni??
gi usrah ke..atau jmpe abg faizal yg kacak ajar driving??
hmm..xpn pegi dua2.suh abg faizal antar rmh,pstu naik motor sendiri gi usrah..xpela kalo lewat asal dtg...tp,xreti bwk motor lak.mcm org mabuk terhoyong- hayang. kg delek kanan bknnye dekat..
aduhh..aku keliru..



adakah hasanah akan..
A) pergi ke usrah remaja
B) blaja driving
C) dua-dua



uuu..impian kenangan coretan pengalaman
insan tiada pernah ku jmpa
uuu...tapi setelah ku baca
ku mengerti sebenarnya
kisah kita tiada berbeza
kisah kita tiada berbeza

(ewahh..mcm cerita impian illyana plak)

Tuesday, April 21, 2009

pesta buku! here i come!!

pesta buku?? yeehaa..besh2!(ayt ini hnye ssesuai utk yg gile buku).tmptnye crowded ngn org dn buku.huhu..rambang mata!blum msuk kwsn legar pesta buku tu dh kne serang ngn penjual buku kt luar.ktenye tu utk sumbgn anak yatim..yela2..sapu jela.. tajuknye "KERANA ALLAH MURKA".huhu..

booth petama,ermm..apetah..jln2 je..survey2 kt aras satu..ade booth gempak..MOY tu.xminat..(buku2 cmtu letak kt jmbn.kehkehkeh.bkn aku.adela spe2..)

seterusnye,naik ade booth saujana media (faiz,kt sini ade buku shalahuddin al ayubi, sultan muhammad al fateh).pstu terjah booth al-hidayah..haha..sni pling seronok..mmg borong abes arr..spent hmpir seratus gak..cdgkn beli buku satu2..jgn beli buku sekali bnyk pstu byr..sbb skali byr die bg 10% diskaun je..xaci! shakirah satu buku je dpt potongan 10% sme je ngn ktorg byk2 buku tp dpt potongn 10% je..rugi2!




pstu pegi booth telaga biru..beli novel pling besh..TAUTAN HATI..dan buku2 umi kirim SYAMAIL KEPERIBADIAN RASULULLAH SAW.next,singgah jap kt dewan bahasa dan pustaka smbil tggu nani bayar.huh,xramai sgt kt sini..jenguk2 je..

next naik atas lg,nk cr booth al-ameen publication round2 xjmpe..berposing2 ngn buku2 ilmiah..huhu..mhlnye!xready lg sume ni..turun balek..jmpe awek2 pakai bju kuning tnye kt mne booth al-ameen tu..(eeyy,,minah ni btul ke x ni??).round2,xjmpe gak..time ni nani sesat..sbb die kne kaco ngn salesman."akak ade bpe anak??"pertnyaan org tu kt nani.(nani pnye kecik die tnye anak?!)hahaha.tgn aku dh letih bwk buku2..(berat gler).shakirah pn kol hmbe2nye suh dtg tolong angkat buku..(kejamnye..)yeah..terasa ringan bebananku!




tkg angkat buku..hehe..

jmpe balek minah2 td.."xjumpe pn al-ameen blablabla.."."btul ke awk cari blablabla.."."die kt luar belok kiri.meh ktorg tunjukkn.."."owh,bgusla..dh penat ni.."owhh..rpenye kt luar..kehkehkeh..

akhirnye,jmpela booth tmpt jual buku2 faisal tehrani..huhu..rmbg mata..mane satu ni..last2 borg dlm 3 ke 4 buku..hehe..manikam kalbu..."kak,faisal tehrani dtg x ari ni?"."rsenye dtg,petang sket".nani ngaduh kelaparan..

dlm perjalanan keluar,ktorg telah digoda awek2 cun utk beli upax.shakirah tergoda..aku maintain iman je..lalala..(ceh2..).kwn2 shakirah pn tergoda gak nmpknye..merepek2 je akak ngn abg yg isi borg tu..(xphm..lntk arr)

gi the mall,cari makan..order nasi goreng kg..(xsedap).shakirah pnye kue tiaw rsenye pedas dn terlalu menggunakn perasa.smbil mkn smbil borak..smbil borak smbil gelak2..haha..kesian shakirah mulut die yg xseksi tu cedera..xleh nk gelak sgt..hahaha..

gi solat..pstu gi blek pwtc..(nk jmpe faisal tehrani!!).huhu,sedihnye..xdtg lagi..xpela faisal,xde jodoh la kte ye..

balek.nek tren..nk tido xtenang.agak penuh tren ble smpai kl sentral..mcm2 bau..


keletihan


hasil..


haha..aku bru je habeskn satu buku..yuhuu!