admirer

Saturday, December 26, 2009

pengorbanan

aku baru tahu.aku rasa berdosa.


"ummi igt senang ke nk jd doktor..nana ni tak pandai..ummi blaja la sendiri,biar ummi tau btape ssh atau senang.."

ayat ni aku penah ckp kt ummi,disebabkn aku terlalu didesak utk mjadi seorg doktor..aku tau aku tak pndai,even kalo sem 2 ni aku dpt 4flat pn aku still xdpt nk cover result aku sem lps mmbolehkn aku truskn cita2 utk mnjadi seorg doktor..

aku baru tahu..

ummi telah mengorbankn cita2nya dulu demi agamanya..ummi telah korbankan pekerjaannya demi agamanya,ummi korbankan segala2nya demi ibunya,demi suaminya,demi anak2..dn kenapa bru kini aku tersedar!


ketika ummi seusia aku pd zaman remajanya..ummi telah mgorban dirinya terhadap agamannya..ummi pakai tudung sgt labuh..ummi cari agama.ummi mencari cinta tuhannya.smpaikan takde sektor pekerjaan nk hire ummi sbgai pekerja.nenek tak bagi ummi smbung belajar sbb ummi pakai tdg..

"ko bukak je la tdg tu,bila ko dh dpt kerja ko pakailah tudung balik."kata nenek.tapi ummi enggan buka tdg..

selama ini,i was inspired myself to other people..but,why i never realise..ummi should always be the person i inspired..

dn aku baru sedar..byknya dosa aku terhadap ummi..aku derhaka..ummi mmg tak tnjuk depan aku..tp aku tahu, aku lukakan hatinya..


aku sedar..aku selalu tak puas hati dgn tindakan ummi..aku juga slhkn ummi sbb kini aku taktahu bidang apa yg harus aku pilih...

berdosanya aku...


apa yg hrus aku lakukan?

keredhaan ibubapa.aku nk ikut ckp ummi..tak apalah..ummi sggup berkorban diri,knapa tidak aku?

aku hidup didunia ini melalui ummi.ummi bertarung nyawa melahirkn ku..ummi dh byk berkorban demi aku..knpa aku jadi anak yg tidak bersyukur?



"kasih sayang berpanjangan.."
qoute ni ummi bagi mse aku kt merbok dulu..dn stiap kali aku teringat..air mata jatuh tnpa ku sedari...

3 comments:

  1. hasanah..
    rajen2 lar b'solat hajat..
    minx diberi ptunjuk..
    dosa sesama manusia boleh dimaafkan dgn monx maaf sesame manusia..
    apatah lagi kemaafan seorg ibu sntiasa ade utk kte..
    sabar k

    ReplyDelete
  2. when we said; life's tough.. doesnt mean it is tough. when u started to walk... try the hardest possibility to reach the place that u wanted to be in. doesnt meant that awk tak boleh jadi doc syg..

    apply kat RMC boleh...
    buat pinjaman MARA..
    kat unikl tuh.
    u can be a doc if u want it tho..

    ReplyDelete